Hirdetés

Címkék

Hirdetés

Weboldal tartalmának Forrása

Linkkatalógusok

Macskacápa

2011.12.21. 13:05 tuuln

 A macskacápa (Scyliorhinus retifer)

A rendre általánosan jellemző, hogy mindig 5 pár oldalsó elhelyezkedésű kopoltyúrésükvan, amely szabadon nyílik. Mellúszóik a kopoltyúrések sora után következnek. Hátúszójukban nincs tüske. Farokalatti (anális) úszójuk megtalálható. Szemüket harmadik szemhéj, átlátszó pislogóhártya is védi a sérülésektől.

Előfordulása 

A mérsékelt és szubtrópusi tengerek lakója, leginkább Ausztrália északi partjainál, valamint a Csendes-óceán nyugati és déli részén él. Barlangokban és kisebb sziklabevágásokban található, de szeret a homokos fenékrészen is megpihenni.

Megjelenése 

Átlagos testhossza 1,8 méter. Két hátul elhelyezett hátúszóval, jólfejlett alsóúszóval, megnyúlt, de nem villás, hanem csapottvégű kormányúszóval, fecskendőrésekkel, öt kopoltyúréssel, amelyek közül a legutolsó a mellúszók széles töve fölött van elhelyezve és rövid csapott pofával. A száj közelében, a szájig futó barázdában helyezkednek el az egy, vagy két bőrlebennyel lezárható orrnyílások. Fogaik háromszögletesek, csúcsaik hegyesek, oldalt pedig fűrészesek.

Életmódja 

A fenéken vadászik kisebb halakra és rákokra.

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lifeshark.blog.hu/api/trackback/id/tr423480699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Linképítés|Friss Hírek|Játékok|linkkatalógus